divider-free-img

Yin yoga brengt
kwaliteit in je leven

Yin yoga is een rustige en meditatieve vorm van yoga. Het tegenovergestelde van de vele actieve vormen van yoga die veel aangeboden worden, zoals bijvoorbeeld hatha yoga, ashtanga yoga en vinyasa yoga (poweryoga). Deze yoga stijlen zijn gericht op het versterken van spieren en kracht. Bij yin yoga richt je je aandacht op de ontspanning van je spieren en het dieper gelegen bindweefsel. In de houdingen laten we de spieren zoveel mogelijk los zodat we bij het bindweefsel komen. Bindweefsel is het weefsel dat al onze spieren, botten, organen, bloedvaten en zenuwen bij elkaar houdt. Bindweefsel heeft een steunende en verzorgende functie en beschermt onze organen. We moeten dus goed voor ons bindweefsel zorgen en yin yoga helpt je hierbij.

Bindweefsel wordt stugger wanneer we ouder worden en meer lichamelijke klachten hebben. Ook door uitdroging wordt het bindweefsel minder soepel en flexibel. Bij yin yoga blijf je gemiddeld 3-5 minuten in een houding zitten of liggen, waardoor je je bindweefsel langzaam oprekt. De houdingen worden zoveel mogelijk passief en zonder krachtsinspanning gedaan, zodat het bindweefsel beter gehydrateerd wordt. Een bijkomend voordeel van yin yoga is dat de meridianen gestimuleerd worden. Meridianen zijn energiebanen in je lichaam waar de chi (levensenergie) door heen gaat. Door je bindweefsel op een zachte manier te rekken kan de energie beter door je lichaam stromen. Dit heeft een positief effect op je totale welzijn. Hierdoor voel je je lichamelijk fitter en emotioneel stabieler.

De houdingen van yin yoga zijn vrijwel allemaal zittend of liggend. Door langer in de houding te blijven krijg je ook meer ruimte om je eigen lichaam, gevoelens en gedachten te observeren, zodat je kunt gaan voelen wat er in je lichaam gebeurt. Je kunt onderzoeken waar je grenzen liggen en deze proberen te verleggen. Met andere woorden: yin yoga is meditatie in beweging.

 

Veel mensen hebben het idee dat yin yoga wat zweverig is of dat je lenig moet zijn

Dat is dus beslist niet waar. Yoga geeft je slechts handvatten voor een gezonde en gelukkige manier van denken en van leven, meer niet.

Yoga kent heel veel bijkomende voordelen. Eentje daarvan is dat je bijvoorbeeld op je voeding gaat letten. Door yin yoga ga je bewuster eten waardoor je je energieker, beter en fitter zal voelen. Ook leer je je gedachten te sturen.

”De kwaliteit van je gedachten bepaalt de kwaliteit van je leven” – het is een waarheid als een koe. Bij yin yoga leer je op een rustige manier stressvolle en angstig gedachten uit te schakelen. Hierdoor komt er ruimte vrij voor positieve gedachten, wat weer leidt tot een verhoogd geluksgevoel!

divider-free-img

Duik in de wereld
van ontspanning

…en werk aan een gezond lichaam. Wist je dat yin yoga tevens de wederopbouw van de botten stimuleert en op die manier osteoporose tegengaat?

Yin yoga is gezond

Yin yoga verbetert het immuunsysteem. Het kan helpen ervoor te zorgen dat je stofwisseling trager verloopt waardoor je minder last krijgt van stress en de hoge bloeddruk omlaag gaat.